Αίγινα: Ένας παράδεισος στα πόδια του Λεκανοπεδίου


Αίγινα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού, με πρωτεύουσα τον ομώνυμο οικισμό, βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται κυρίως για ένα πεδινό νησί που μόνο στη νότια πλευρά του εκτείνονται λόφοι κατάφυτοι με πεύκα και χαμηλή βλάστηση. Το κλίμα της Αίγινας είναι ξηρό, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

Κάθε χρόνο, το νησί επισκέπτονται χιλιάδες παραθεριστές, καθώς διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή, υπέροχες παραλίες, πολλά παραδοσιακά χωριά και πλούσια ιστορία, ενώ παραμένει αναλλοίωτη η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και η αυθεντικότητά του. Περίφημα είναι και τα τοπικά φιστίκια Αιγίνης, αλλά και τα κεραμικά του νησιού, καθώς έχει μακρά παράδοση στην αγγειοπλαστική.

Εντυπωσιακό είναι το θέαμα κατά την είσοδο στο λιμάνι. Η Αίγινα είναι αμφιθεατρικά κτισμένη και από μακριά ξεπροβάλλουν τα παλιά αρχοντικά και ο κατάλευκος ναός του Αγίου Νικολάου.

Γύρω από το λιμάνι απλώνεται η οικονομική και η κοινωνική ζωή της πόλης. Εδώ βρίσκονται όλες οι ταβέρνες, τα καφενεία, τα μπαρ, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταλύματα, αλλά και τα σπίτια των κατοίκων.

Προχωρώντας προς την «καρδιά» της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Καποδιστριακό Κυβερνείο, με τη σπάνια βιβλιοθήκη, το οποίο φιλοξενούσε, στο ισόγειο, το πρώτο νομισματοκοπείο της νεότερης Ελλάδας, το τεράστιο Ορφανοτροφείο, το πρώτο δημόσιο κτήριο του νησιού, και τη Μητρόπολη (ναός Αγίου Διονυσίου), όπου ορκίστηκε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση μετά την επανάσταση του 1821.

Αριστερά, πολύ κοντά στο λιμάνι, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, γνωστός από τη μοναδική κολώνα που σώζεται του δωρικού ναού του Απόλλωνα του Δελφινίου. Εκεί βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Αίγινας, ενώ σώζονται τα θεμέλια δύο μικρότερων ναών, του ναού της Αρτέμιδας και του ναού του Διονύσου, καθώς και άλλα μικρά κτίσματα. Στη θέση αυτή βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, ενώ νοτιότερα στέκουν τα ερείπια υστερορωμαϊκού τείχους. Κάτω από τον λόφο της Κολώνας υπάρχουν ίχνη του πολεμικού λιμανιού της αρχαίας πόλης, ενώ ανασκαφές στην περιοχή βεβαιώνουν ότι υπήρχε μεγάλο θέατρο και στάδιο.

Ακόμα, γύρω από την πόλη, στη θέση «Πλακάκια» υπάρχει το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη και το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων και στην περιοχή του Φάρου τα σπίτια του Τρικούπη, του Κανάρη και του Κουντουριώτη.

Για το μπάνιο τους οι επισκέπτες μπορούν να προτιμήσουν τη δημοτική παραλία της πόλης, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, καθώς και τις παραλίες Αύρα, Παναγίτσα και Φάρο Μπούζα.



Venus Pizza
 Τελαμώνος 2, Αίγινα, τηλ. 2297024888
Δίπλα σ'έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αίγινας, στην Τελαμώνος 2, η ιταλική κουζίνα βιώνει την ιδανική εκδοχή της, σ'ένα οικογενειακό εστιατόριο που αγαπά την Ιταλία. Πρωτοστάτισσα η ιδιοκτήτρια και chef Αναστασία Πατσωνάκη, που υποδέχεται και μυεί τους επισκέπτες στις μοναδικές γεύσεις που η ίδια επιμελείται καθημερινά. Όλο το team συντείνει σε αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες, με τα ορεκτικά, τις πίτσες και τα ζυμαρικά να ετοιμάζονται on the spot με την παραγγελία. Λατρέψαμε τη δροσιστική σαλάτα με  προσούτο, ανάμεικτα λαχανικά, αποξηραμένα σύκα, ντοματίνια και παρμεζάνα, τα μερακλίδικα σκορδόψωμα Venus με σουτζούκι, παστουρμά, ντομάτα και μπέϊκον, τις αφράτες πίτσες (δοκιμάστε την Ελληνική και θα μας θυμηθείτε), το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια. Συνδυάστε το γεύμα σας μ'ένα ποτήρι από την μικρή αλλά αξιόλογη λίστα κρασιών, αλλά και μ'ένα λαχταριστό γλυκό, όπως το σουφλέ σοκολάτας ή η φυστικόπιτα, με φυστίκι Αιγίνης δικής τους παραγωγής. Περισσότερα εδώ

Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη
Παν. Ηρειώτη και Δάμωνος, Αίγινα, τηλ. 2297026255
Κρητών Γεύσεις, μουσικό μεζεδοπωλείο και ρακάδικο, ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στο κέντρο της Πόλης της Αίγινας. Άψογη εξυπηρέτηση σε έναν πολύ προσεγμένο χώρο και φιλόξενοι άνθρωποι που σε κάνουν να νιώθεις σα στο σπίτι σου.Το φαγητό του εστιατορίου Κρητών Γεύσεις έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια μέσα από κριτικές από τον κόσμο, ενώ το προσωπικό είναι πάντα ευγενικό και φιλικό. Κουζίνα και μουσικές από την Κρήτη και από όλη την Ελλάδα εγγυώνται την απόλυτη ευχαρίστηση!

Μάνιτας στο Κύμα
Φάρος, Αίγινα, τηλ. 2297022245
Στην περιοχή Φάρος, στον παραλιακό δρόμο από την πόλη της Αίγινας προς την Πέρδικα, βρίσκεται το εστιατόριο Μάνιτας στο Κύμα. Σε ένα σημείο που ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα γνωστό για τα εστιατόρια του, ο Μάνιτας ξεχωρίζει, γιατί είναι ακριβώς πάνω στο μικρό λιμανάκι της περιοχής. Με τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας να κυριαρχούν, όλη η ομάδα του Μάνιτα, έχει δημιουργήσει έναν πολύ όμορφο χώρο, αλλά κυρίως επιμελείται για εμάς καθημερινά, ένα προσεγμένο μενού με πιάτα ημέρας, φρέσκα θαλασσινά και ψητά! Πιάτα που σερβίρονται στον καλοκαιρινό χώρο του εστιατορίου που είναι δίπλα στην θάλασσα, αλλά και στη χειμερινή σάλα του καταστήματος, μιας και το εστιατόριο λειτουργεί όλο το χρόνο. Ο Μανιτας είναι σταθερή επιλογή για όσους θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο κοντά την πόλη του νησιού, να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα και φυσικά να απολαύσουν την θέα. Σε αυτό το φιλικό περιβάλλον και άνετο χώρο, εκτός από το φαγητό, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τα παραδοσιακά λικέρ και γλυκά που παρασκευάζει με μεράκι η “οικογένεια” του Μάνιτα…

Memories
Αγία Μαρίνα, Αίγινα, τηλ. 2297032758
Τι γεύση έχει η ανάμνηση; Μπορεί ένα φιλί να «προδίδει» τη γλυκιά σοκολάτα μιας καλοψημένης κρέπας ή βάφλας; Να έχει άρωμα διακοπών; Άρωμα Αίγινας; Στο Memories οι αναμνήσεις περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω και είναι γευστικές, μοναδικές και πεντανόστιμες. Ανοιχτό καθημερινά από νωρίς, το Memories μας υποδέχεται με καλοφτιαγμένο καφέ, burgers με μοσχαρίσιο μπιφτέκι που αναστατώνουν, πίτσες με φρέσκια ζύμη ημέρας, spaghetti, κρέπες, βάφλες, παγωτά και γλυκά. Ο Στράτος Αστεριάδης έχει επανεφεύρει τα 3 τελευταία χρόνια menu και χώρο και ηγείται μιας ομάδας που θα σας προσφέρει ένα γρήγορο θρεπτικό γεύμα ή θα σας ικανοποιήσει μια... αιφνίδια υπογλυκαιμία. Αυτή που εδώ έχει την τιμητική της όμως είναι η κρέπα, την οποία μπορείς να απολαύσεις σε 40 επιλογές-παραλλαγές στην γλυκιά και άλλες τόσες σε αλμυρή. Στο Memories, τα υλικά επιλέγονται με δέουσα προσοχή, όλα φρέσκα και γευστικά, για ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Για ανέμελες, αξέχαστες διακοπές στην Αίγινα, με στομάχι... χορτάτο και γεμάτο. Περισσότερα εδώ

Το Λιμανάκι
Σουβάλα, Αίγινα, τηλ. 2297501249
Στο πιο όμορφο σημείο του γραφικού λιμανιού της Σουβάλας, το Λιμανάκι σερβίρει εδώ και χρόνια ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική μάνα γη και θάλασσα. Με την απλότητα και τη μαγεία μιας παραδοσιακής ταβέρνας, η μαμά Λία, ο Θάνασης και ο Γιάννης, δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για να έχετε την καλύτερη γαστρονομική εμπειρία. Εδώ τα μαγειρευτά, τα κρέατα και τα θαλασσινά βιώνουν την ιδανική εκδοχή τους, με την κυρία Λία να ηγείται μιας κουζίνας που επιδεικνύει φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια και μεράκι. Οι περιποιημένες γαριδομακαρονάδες δίνουν και παίρνουν, τα γεμιστά μοσχομυρίζουν νησί, οι ποικιλίες συνοδεύουν ούζο και καλοκαιρινά γέλια. Περισσότερα εδώ

Όστρια
Ακτή Μαραθώνα, Αίγινα, τηλ. 2297027677
Πλούσιο πρωινό με φρέσκα αυγά, θυμαρίσιο μέλι από την περιοχή, ουζάκι και μεζέδες, σπιτική, ελληνική κουζίνα με προμήθειες από το οικογενειακό περιβόλι, φρέσκο ψάρι κάθε μέρα από τα ψαροκάικα για το μεσημεριανό και το βραδυνό γεύμα ψητά, χωριάτικες πίτες, σπιτικά γλυκά κουταλιού και καθημερινές γευστικές εκπλήξεις, μνημονεύονται σε πολλά περιοδικά, εφημερίδες και ταξιδιωτικούς οδηγούς και σας προκαλούν να τα απολαύσετε. Ιδανική πρόταση και για μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα καθώς προσφέρει εξαιρετικό φαγητό και υπέροχη θάλασσα.