Αρμενάκι: Το μαγικό πάντρεμα οίνου και γαστρονομίας, στην καρδιά των Πολλωνίων


Η μαγεία που κρύβουν τα εστιατόρια αυτά που απολαμβάνουν τη μαγευτική θέα της θάλασσας με τις βαρκούλες και τα ψαροκάϊκα και την ειδυλλιακή δύση κάθε σούρουπο είναι αδιαπραγμάτευτη. Όταν αυτά δε είναι προϊόντα οικογενειών που έχουν πάθος και μεράκι για τη δουλειά τους, έχουν ιστορία χρόνων και γνώμονα το να χαρίζουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης στους πελάτες τους, τότε μιλάμε για συντεταγμένες που δεν πρέπει να απουσιάζουν από τη λίστα κανενός επισκέπτη. Το "Αρμενάκι", σαφώς ανήκει στην παραπάνω περιγραφή, αφού ανοίγοντας τις πόρτες του το 2004 - την πιο αγαπημένη χρονιά του σύγχρονου ελληνισμού - ενώ στην Αθήνα σερβίρονταν νίκες και πρωτιές για τους αθλητές όλου του κόσμου, στην καρδιά του γραφικού λιμανιού των Πολλωνίων, γηγενείς και ξένοι επισκέπτες απολάμβαναν πιάτα που αποτιούσαν φόρο τιμής στην ελληνική κουζίνα. Αυτή την "πρωτιά" στις καρδιές μας, συνεχίζει να κρατάει και μέχρι σήμερα, έχοντας επανεφεύρει το μενού του κι έχοντας ακονίσει τη δημιουργικότητά του, παραμένοντας όμως πιστό στην βασική του αρχή: να σερβίρει αδιαπραγμάτευτα φρέσκο ψάρι και να βελτιώνεται μέσα στον χρόνο σαν το καλό κρασί (το οποίο εδώ αποτελεί και τον ακρογονιαίο λίθο, με μια προσεκτικά επιλεγμένη wine list και τον ιδιοκτήτη να είναι πιστοποιημένος sommelier). 




Ο χώρος κατευθείαν από την κυκλαδίτικη αισθητική. Στόχος της ομάδας του εστιατορίου είναι ο πελάτης και επισκέπτης της θαυμάσιας αυτής τοποθεσίας να νιώσει απείρως κοντά στην πραγματική φύση. Να γευτεί πιάτα εκλεπτυσμένα, λεπτοδουλεμένα, πιάτα που θα του μείνουν αλησμόνητα. Και το πετυχαίνει. Το μενού εναλλάσσεται αναλόγως του τι (καλό) θα βρεθεί στην αγορά. Έτσι, στο Αρμενάκι μπορεί τη μία μέρα να απολαύσεις φιλεταρισμένο, ολόφρεσκο μαγιάτικο με ανανά, σε μια επόμενη επίσκεψή σου σκορπίνα με φασκόμηλο και σε μια άλλη ευκαιρία φιλέτο μπακαλιάρου με αμύγδαλα - το ένα κυριολεκτικά καλύτερο από το άλλο. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ιδιόκτητο κτήμα και είναι βιολογικής καλλιέργειας - οι μελιτζάνες, τα τοματίνια, τα κολοκύθια (που σερβίρονται σε εκπληκτικό μιλφέϊγ), κρύβουν μέσα τους όλη την υπόσταση του Μηλέϊκου κάμπου, έχουν άρωμα, έχουν γεύση, έχουν αποτύπωμα στο πιάτο. 



Ο Αντώνης Μαυρογιάννης αγαπάει το κρασί και μεταλλαμπαδεύει τη γνώση του γι’αυτό απλόχερα - καθημερινά από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, οι επισκέπτες του, μπορούν να επισφραγίσουν το μπάνιο τους με γευσιγνωσίες, κατά τις οποίες σερβίρονται 6 ποτήρια σε συνδυασμό με κυκλαδίτικα αλλαντικά και τυριά, όπως η εμβληματική λούντζα Τήνου ή η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου. Μια ιεροτελεστία που θα σε μυήσει στην θεϊκή υπόσταση του κρασιού. (Η wine list αγγίζει τις 150 ετικέτες, ελληνικού αμπελώνα, τις περισσότερες από τις οποίες μπορείς να γευτείς by the glass). 

Για τον πιο γλυκό επίλογο, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις panacotta με κουλί φράουλας και ανθόνερο, ή χειροποίητο γαλακτομπούρεκο, που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή. 

Αρμενάκι 
Πολλώνια, Μήλος, τηλ. 2287041061