Ενάλιον: Ελληνική κουζίνα, απλά, νοσταλγικά & όμορφα


Παραφράζοντας τον Οδυσσέα Ελύτη, εάν αποδομήσεις την ελληνική κουζίνα, θα δεις να σου απομένουν ένα αμπέλι, μεράκι και λάδι. Η γαστρονομία μας θριαμβεύει για την απλότητά της, την εντοπιότητα, την αγάπη που εμφυσά ο μάγειρας κι η μαγείρισσα στο πιάτο. Υπάρχει άλλη κουζίνα παγκοσμίως που να κρύβει τόσο συναίσθημα; 



Στο Ενάλιον, στα Πολλώνια, αυτό το γνωρίζουν καλά. Και το τιμούν. Η ιστορία του βγαλμένη από το αρχετυπικό ελληνικό καλοκαίρι: Σε μια αυλή στο κέντρο του χωριού, χρόνια πριν, η γιαγιά φιλοξενούσε κάθε σούρουπο οικογένεια και φίλους. Μια μεγάλη παρέα. Συντροφιά με το αποκάμωμα της ζέστης του μεσημεριού, τα "νέα" της ημέρας, τις ιστορίες της νιότης, τα βράδια περνάγανε απλά, νοσταλγικά και όμορφα. 



Κι ερχόμαστε στο σήμερα, όπου τα εγγόνια και τα δισέγγονα αναβιώνουν τη φιλόξενη αύρα της γιαγιάς - συγκεράζοντας το χθες με το τώρα - με γεύσεις, αρώματα και φροντίδα που θα σου μείνουν αλησμόνητες. Με αφετηρία τα ολόφρεσκα προϊόντα που προσφέρουν 7 στρέμματα ιδιόκτητου κτήματος, την ημερήσια αλιεία από ντόπιους καϊκάδες και τα κορυφαίας ποιότητας ελληνικά κρέατα, στο Ενάλιον θα φας πιάτα που θα σε εκπλήξουν με τη νοστιμιά τους και θα σου χαρίσουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης. 




Μελιτζάνες τηγανιτές με σάλτσα ντομάτας και φέτα, θριαμβεύουν μέσα στην απλότητά τους, σε κάθε μπουκιά να μυρίζεις το μποστάνι, τη χλωροφύλλη, να σε χαϊδεύει στο λαιμό η αντιοξείδωση. Χταπόδι στιφάδο, με μπόλικα κρεμμυδάκια και πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας, μια γιορτή του μεζέ. Κριθαρότο θαλασσινών, “δεμένο”, λακωνικό, γεμάτο θάλασσα κι ιώδιο, η σοφία της φύσης και η χαρά του ψαρά. Το Ενάλιον είναι επίσης ξακουστό για την αχινομακαρονάδα του, που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή, για την κακαβιά (ψαρόσουπα)- χυμώδης, απολαυστική να τη φας με το χέρι αναπολογητικά, τις γαρίδες σαγανάκι, πεντανόστιμες, ο απόλυτος μεζές. 



Και σ’ένα γλυκό οξύμωρο (ενάλιος είναι αυτός που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, που ανήκει ή ζει σε αυτήν), οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν στο μενού του αυθεντικά φτιαγμένα σουτζουκάκια από πάππου-προς-πάππου συνταγή, αρνί κοκκινιστό (μια αποκάλυψη!), μοσχάρι λεμονάτο, τρυφερό και λαχταριστό, που ξυπνά μνήμες Κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού. 
Στο μέτωπο του κρασιού έχει δοθεί εξαιρετική βαρύτητα, με μια λίστα άνω των 60 ετικετών - ελληνικού αμπελώνα - αλλά και με μέλος της οικογενείας, τον Ηλία Μωραϊτη, να είναι βραβευμένος sommelier και μάλιστα στην πρώτη θέση πανελλαδικά. Σαφώς στην κάβα του μαγαζιού θα βρεις και επιλεγμένα αποσταγματα, όπως τσίπουρα, ούζα, αλλά και μπύρες. 
Για τον πιο γλυκό επίλογο, ετοιμάσου για γευστικά ρίχτερ! Αν είσαι fan της σοκολάτας, η σοκολατόπιτά του είναι μια γλυκιά αμαρτία που αξίζει αφορισμό, ενώ θα βρεις ακόμα πορτοκαλόπιτα, δροσερό μπισκοτογλυκό, αλλά και γιαουρτάκι με μέλι ή κουφέτο (τo πιο εμβληματικό γλυκό κουταλιού του νησιού της Αφροδίτης) για τους πιο πατροπαράδοτους.


Ενάλιον Restaurant 
Πολλώνια, Μήλος, τηλ. 2287041415