Ταβέρνα Μαθιός


Εμείς οι Έλληνες τις χαρές μας τις έχουμε συνδέσει με το σπιτικό φαγητό, το ποιοτικό κρασί και την καλή παρέα. Κληρονόμοι της πλουσιότερης στον κόσμο γαστρονομίας, πλουσιότερης σε υλικά, τρόπους μαγειρέματος, πολιτισμό, αλλά και σοφία, αναζητούμε πάντα ένα καλό στέκι, μια «προέκταση» του σπιτιού μας, το οποίο θα φέρει ατμόσφαιρα οικεία και αρώματα από την παράδοση.

Στον κεντρικό δρόμο της Καλλονής - ένα χωριό της ενδοχώρας που μπορεί να μη συγκαταλέγεται στους γνωστούς και διαφημισμένους προορισμούς της Τήνου αλλά κρύβει πολλή ομορφιά - θα βρείτε ένα οικογενειακό ταβερνάκι, τον Μαθιό. Ο Μαθιός αποτιεί φόρο τιμής στην τοπική κουλτούρα, τις γεύσεις και τις συνταγές που ξεχωρίζουν στην τηνιακή κουζίνα, με μεράκι και φιλοξενία που σπανίζουν. Όλες οι πρώτες ύλες, από τα οπωροκηπευτικά που προέρχονται από ιδιόκτητο οπωρώνα στο Λιβάδι Κώμης (την καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού), το κρασί που ευδοκιμεί σε αμπελώνα κοντά στης Κόρης τον Πύργο και τα αιγοπρόβατα από μικρή κτηνοτροφική μονάδα, παράγονται αποκλειστικά από τους ίδιους για'αυτό που λέμε farm-to-plate. Το αποτέλεσμα, ζουμερές ντομάτες με πραγματική γεύση ντομάτας στη σαλάτα, βλήτα, παντζάρια, κολοκυθάκια και αμπελοφάσουλα ολόφρεσκα και πεντανόστιμα, πατάτες τηγανιτές ασύγκριτης νοστιμιάς, μια ελεγεία στο πλούσιο υπέδαφος της Τήνου, που «βγάζει» θησαυρούς. 



Ο κατάλογός του έχει κάτι για όλους: «Μαμαδίστικα» μαγειρευτά που θριαμβεύουν μέσα στην απλότητά τους (με τη φροντίδα και τις παραδοσιακές συνταγές της μητέρας του Μάνθου), εξαιρετικά ψητά στα κάρβουνα (τα αρνίσια παϊδάκια και το τρυφερό μπιφτέκι του είναι μια αποκάλυψη!), σαγηνευτικούς μεζέδες. Στα «must» το «Γιορτινό», ένα παραδοσιακό γιορτινό φαγητό στα Κάτω Μέρη της Τήνου, μοσχαρίσια γλώσσα κοκκινιστή «Για τη γλωσσοφαγιά», ένα πιάτο που παραδοσιακά θεωρείτο ότι... ξορκίζει τις κακές γλώσσες, «Τούρτα-Ομελέτα του Μαθιού», μια φρουτάλια υπερπαραγωγή, με χωριάτικα αυγά, πατάτες και τηνιακό λουκάνικο. Στα «της μέσης», μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ανεπανάληπτα κεφτεδάκια σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας και φέτα, τη δροσερή πατατοσαλάτα με τηνιακή κάπαρη και μαγιονέζα και τις πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με φέτα, πέτρωμα (ένα υπέροχο τηνιακό τυρί) και μυρωδικά. 


Για το ξεπροβόδισμα, ο Μαθιός επιφυλάσσει πάντα κάποιο γλυκό κέρασμα, όπως γλυκό του κουταλιού με κυδώνι (πάντα από τις κυδωνιές τους), κορμό σοκολάτας αρωματισμένο με σπιτικό «φραουλόρακο» (λικέρ φράουλας με ρακή) ή κάποιο άλλο χειροποίητο γλυκό από τη Λίλα, τη γυναίκα του Μάνθου. Από την καλοσυνάτη υποδοχή μέχρι το εγκάρδιο αντίο, η εμπειρία στον Μαθιό ξεχειλίζει απόλαυση, ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης και «αλήθεια». Αλήθεια, ότι ο τόπος μας είναι γεμάτος μικρούς, πολυμήχανους Οδυσσείς, που εξελίσσουν την τέχνη τους με τον καιρό σαν το καλό κρασί, αλήθεια ότι κάθε μέρος του τόπου μας επιφυλάσσει ανεξερεύνητες «συντεταγμένες» που αξίζουν αναγνώρισης. 


Ταβέρνα Μαθιός
Καλλονή, Τήνος, τηλ. +30 2283051051
Social Links: Facebook | TripAdvisor